Oppgangssaga i Gjersjøelva

Gjersjøelva

Oppgangssaga i Gjersjøelva ble bygd og innviet i april 2002. Saga står omtrent der den siste vannsaga i Gjersjøelva sto inntil den ble lagt ned i 1908.

Allerede midt på 1990-tallet oppsto ideen om å synliggjøre den store sagbruksvirksomheten i elva ved å sette opp en oppgangssag.

Gjersjøelvprosjektet ble startet av Oppegård jeger- og fiskerforening i 1991. Foreningen ønsket å forbedre oppvekstmulighetene for laks og sjøørret i elva. Etter hvert dreide det seg om å gjenskape en oppgangssag i elva.

Et samarbeid mellom Oppegård jeger- og fiskerforening, historielaget, båtforeningen, naturvernforbundet, kommunen og grunneierne ble så et arbeid med å utvikle Gjersjøelvdalen til et område for kulturminnevern, rekreasjon og friluftsliv.
I sommerhalvåret er det omvisning og demonstrasjon av saga. Kontakt Oppegård Historielag eller Oppegård Jeger og Fiskerforening for informasjon om tidspunkt for omvisning.

Les mer her.

Er du klar for en lokalhistorisk opplevelse og et innblikk i ekte, gammel industrihistorie? Da bør du sjekke ut denne videoen på Oppegård Avis.

Last ned videoen her.

 

Dette innlegget ble publisert i Gjersjøelva. Bokmerk permalenken.