Gratulerer med Klosterenga park

Hovinbekken kommer opp som en underjordisk vannåre ved Galgeberg.
Foto: Per Østvold

Lørdag 10. juni 2023 ble Klosterenga skulpturpark offisielt åpnet, og alle elve- og bekkevenner gleder seg. Dette har blitt en fantastisk flott skulpturpark med en gjenåpnet Hovinbekk som bærende element.

Klosterenga skulpturpark er basert på en kunstnerisk visjon, skapt av en av Nordens ledende billedhuggere, Bård Breivik og Kristian Blystad. Parken er ikke bare et kunstprosjekt. Hovinbekken, som er gjenåpnet gjennom skulpturparken, gir kunsten en ekstra dimensjon.

Hovinbekken har fått beplantede bredder med kortreiste stauder, busker og trær i et blågrønt grep og skaper en vakker og frodig oase midt i byen. Dette er det største skulptur-parkprosjektet i Oslo etter Vigelandsanlegget. Vi gratulerer Oslo kommune, Klosterengas Venner, Gamlebyen Beboerforening og alle elve- og bekkevenner med resultatet. Dette er østkantens svar på Vigelandsanlegget!

Mye gjenstår

Når parken åpnes, er det likevel mye som gjenstår. Den nederste halvdelen av parken, langs Botsen, er ikke fullført. Dermed gjenstår åpningen av bekken ned mot Grønland. I den nedre del av parken skal kunstverket «konglen» stå. Den vil bli et landemerke sett fra Grønlandsleiret, og vil lede inn mot kunstverket «sluttsluket», og videre opp langs bekken og skulpturparken.

Hovinbekken må åpnes videre ned mot den såkalte Busstomta i Schweigaardsgate og ut til fjorden. I middelalderen gikk strandlinja over det som i dag kalles for Busstomta i Schweigaardsgate.  Når bekken en dag åpnes opp her, må det skje i kombinasjon med en grønn park som kan berike denne delen av Oslo.

Les mer om Busstomta her.

Nedenfor kan du se noen bilder fra Klosterenga. Alle foto er tatt av Per Østvold.

Bekken fortsetter i det som kalles vaskebrettet, utført i granitt fra Fujian-provinsen i Kina.
Muren på “Den flerkulturelle plassen” har mørk labradorstein hentet fra den såkalte “Tyske bestilling”.
Shiva Lingam er en symbolsk presentasjon av Shivas fruktbarhetskraft der den mannlige krafen Lingam forenes med den kvinnelige Yoni.
“Armhulen” er inspirert av endestykket på en bambusstang som brukes når elvebåter stakes i en kinesisk elv.
“Slipset” er en 80 meter lang renne i granitt fra Fujian-provinsen i Kina. Langs slipset ligger bølgebenken, laget av en steinsort fra Yantai i Kina – en sebrastripet sandkvartsitt. Nedenfor ligger “portalen” i rødlig svensk granitt.
Bekken renner videre mot Grønland. I løpet av sommeren vil planter og busker dekke breddene.
“Grotten” er et av hovdverkene i parken og er en 1,5 m høy vannskulptur. Bekken renner over taket. Inne i grotten kommer flere skulpturer.
“Fylkessteinene” var en gave til Oslo by fra landsets fylker og Svalbard.
Bekken fortsetter mot Grønland.
Her ender den åpne bekken i et sluk.
“Spiralen” er foreløpig siste skulptur.
Når vil bekken gjenåpnes ned mot Schweigaards gate?

Dette innlegget ble publisert i Hovinbekken og merket med , , . Bokmerk permalenken.