Speaking with Alna

Speaking With Alna er en serie arrangementer med kontemplasjoner rundt Alnaelva som skjer denne våren, sommeren og høsten 2023. Alle arrangementer er gratis og for alle.

Søndag 2. juli 17.00 – 20.00
Kulturhus Kruttverket


Vi inviterer til en aften for å feire, ‘snakke med’ og lytte til Alnaelva gjennom en tur, en utstilling og en forestilling. Inkludert åpne samtaler med Alna-entusiaster for å snakke om de bedre måtene å ivareta elven og dens unike økosystemet, vannet og hvordan man skal forholde seg til urskogen – Svartdalen.

PROGRAM:
17.00 

Historisk tur fra Bryn til Kruttverket – Claes Lampi 
Gjennom en vandring langs Alnaelva vil Lampi ta oss med på en historisk reise gjennom Oslos største teglverk og vise hvordan teglindustrien her har vært en viktig faktor i byens utvikling og vekst.

Turen starter ved Kristiania teglverk, et av svært få nedlagte teglverk i Norden hvor bygningen med ringovn står intakt igjen. Bebyggelsen har høy kulturhistorisk verdi, både lokalt og nasjonalt. Turen beveger seg nedover Alnaelven, og vi vil også høre historier fra de andre store teglverkene i området: Høyenhall teglverk, Bryn teglverk og Nygaard teglverk.
Turen ender ved Kulturhuset Kruttverket ved Nygårdsfossen. Oppmøte ved Brynseng T-banestasjon.

Lampi har i over 10 år drevet med formidling av norsk teglindustrihistorie. På nettsiden teglverk.no har han samlet informasjon om norske teglverks historie og skapt et forum for kunnskapsdeling. Lampi har også holdt en rekke foredrag om temaet for å øke bevisstheten om teglindustriens betydning og bidrag til samfunnet.

18.30

Utstillingsåpning
“Under Wonder”- Xueting Yang & Helge Braathen
Et samarbeid mellom kunstner Xueting Yang og styremedlem i Alnaelvas Venner, Helge Braathen. 

Gjennom visuelle fortellinger om lokale habitater og måten alle ting følger sin gang på, hva vet vi og hva vet vi ikke om dem?

Om utstillere:
Xueting Yang er en kinesisk tegneserieskaper, illustratør og forfatter bosatt i Oslo. Hun har gitt ut sin andre tegneserie “Kjøkkenet” i år, som vant Gull i Årets Vakreste Bøker.
Juryens kommentar til “Kjøkkenet”:

“[…] Dette er en stillfaren og observerende bok. Bildene er frosset midt i en bevegelse, i en ladet situasjon, hvor vi aner at det har skjedd noe både før og etter. Tegningene fanger bevegelser, som fotografi gjør. Bildeutsnitt, komposisjon og fargevalg underbygger stemning som balanserer på grensen mellom det ubehagelige og vakre. […] ”
For “Under Wonder”, skaper Xueting visuelle fortellinger med inspirasjoner fra både samtalene med Helge Braathen og Alnaelva og dens omgivelser.

Helge Braathen er en naturelsker, naturaktivist, fotograf, hobbymykolog, slimsoppentusiast og biologisk mangfoldansvarlig i Alnaelvas venner. Han tilbringer mye tid langs Alna og tar bilder av kjuker, sopp og slimsopp. På utstillingen “Under Wonder” finner du bilder fra Alnaelvas elveskoger gjennom året. De fleste er fra Svartdalen.

Utstillingen er kuratert av Danee Feng.

18.50

Kort presentasjon

“Hvorfor trenger vi å åpne elva” – Vidar Berget

19.00

Kollaborativ Kunst Forestilling med:

Jean-Baptiste Soulard (stemme/gitar)

Brooke Sharkey (stemme/ gitar/ eksperimentell)

Katja Schia (Live visuals) venter på bekreftelse

Fra 1-times møte med Alna, 3 kunstnere fra ulike kunstformer skaper en forestilling etter et 2-dagers samarbeid. Målet er å reflektere og tolke deres opplevelse knyttet til hverandre og miljøet ved Alnaelva, med følelser i fokus.

20.00

Åpen diskusjon

Gjennom denne serien ønsker vi å bringe lokale innbyggere sammen gjennom improvisert og medskapende kunst. Å oppmuntre og legge til rette for at folk kan finne flere måter de kan bidra til å bruke, bevare og forbedre miljøet rundt Alna.

Prosjektet er initiert av kunstner Brooke Sharkey og Kulturhus Kruttverket.
Støttet av Bydel Gamle Oslo, Alnaelvas Venner, Oslo Elveforum og Etterstad Vel.
I samarbeid med Kampen Kaffe & Bar, Kampen Menighetshuset og Nordic Black Theatre.

Dette innlegget ble publisert i Alnaelva, Arrangementer. Bokmerk permalenken.